Ljuset, det är det vi fotografer försöka fånga. Sällan är ljuset så mäktigt som när hela himlen fylls av färger vid solnedgången. Att ta snygga solnedgångsbilder är dock ingen självklarhet, inte ens när man tror man har det är det säkert att man lyckats. Hur ska du göra för att öka chanserna att ta färgsprakande bilder när det väl gäller?
Se över kamerainställningarna
Kamerainställningarna är direkt avgörande för hur bra fotografierna blir, så även för solnedgångsbilderna. Du kan alltid redigera bilderna i efteråt, absolut, men det är också en mäktig känsla att på egen hand lyckats trolla fram de vackraste färgerna. Så hur gör du?
Om du fotar med en systemkamera är det en bra idé att ställa in den på A-läget. Tack vare A-läget blixtrar kameran till snabbare och du får därmed en helt annan färgfyllighet än om du kör på den automatiska funktionen.
ISO-känsligheten påverkar hur mycket ljus kameran tar in. Vid solnedgången är det fortfarande ljust ute – ja, även trots det är kväll – och därför bör du utgå från en ganska låg ISO-nivå. Om du inte blir nöjd med motivet kan du successivt öka ISO-känsligheten.
Håll koll på väderleksrapporten
Hur konstigt det än låter avgör även vädret hur snygga solnedgångsbilderna blir. Det krävs en viss typ av väderlek för att himlen ska spraka till. Surfa därför in till SMHI.se eller Yr.se innan du beger dig ut med kameran.
På väderlekstjänsterna kan du nämligen förutse solnedgången. Är det molnigt? Bra. Är det fuktig luft? Toppen! Har det även regnat under dagen? Ännu bättre. Utan moln och regn har ljuset inget att reflektera mot.
En molnfri himmel är därmed inte det bästa. Åtminstone inte när du ska ta snygga solnedgångsbilder.
Hitta en bra plats att fota från
Solnedgången sker snabbt, den är över nästan innan den börjat. För att få till drömbilden bör du av den anledningen reka lite. Se med andra ord till att alltid vara ute i god tid. Gå runt, ta in platsen. Finns det en särskild punkt där du får perfekt utblick mot horisonten (om du nu befinner dig vid havet)?
Det kanske inte ens är horisonten du vill fotografera mot. Personligen brukar jag antingen försöka hitta något annat – exempelvis en fyr eller blomma – som blir ett slags fokus. Jag tycker också det blir fint att fotografera med något i förgrunden, så att solnedgångens färgprakt blir som en drömsk bakgrund.
Redigera fram färgerna ännu mer
Genom att använda Adobes Lightroom eller Photoshop kan du enkelt redigera fram färgerna ännu mer. Du kan prova att lägga olika filter över fotot alternativt justera inställningarna för att bland annat ändra exponeringen. Bara en så enkel sak kan göra under för hela bilden.
Dessa program har även automatiska funktioner som hjälper dig balansera fotografiets styrkor respektive svagheter. Om du väljer autofunktionen kan du sedan redigera utifrån detta resultat, då får du vägledning av bildredigerarnas algoritmer.